Florence (Italiaans: Firenze) is een stad in de Italiaanse regio Toscane. Met bijna 400.000 inwoners is het de 8e grootste stad in Italië. Aan de rivier de Arno is de stad Florence de bakermat van de renaissance; nergens anders in Italië of in de wereld vind je zoveel gebouwen en kunstwerken uit de renaissance periode (14e – 16e eeuw). Dit komt onder andere door de Florentijnse Medici familie die eeuwenlang over de stad regeerde en een grote invloed heeft gehad op koningshuizen en op die manier ook op de loop van de geschiedenis in Europa.
Wat is er te doen in Florence?
Belangrijke gebouwen in de romantische stad zijn de Duomo (kathedraal van Florence), de Ponte Vecchio, het Palazzo Vecchio, het Uffizi museum, de Galleria dell’Accademia met daarin het standbeeld David van Michelangelo, Palazzo Pitti en Palazzo Medici – Riccardi. Je kunt in het centrum van Florence lang rondlopen. Je zult op veel straathoeken veel mooie gebouwen zien die niet eens hier zijn opgesomd. Natuurlijk is een paar dagen in Florence niet compleet zonder ook in de must-see’s te gaan; meestal zijn het ook musea. Maar er was toch ook iets met de geheime plekken van Florence? Want als je weet waar je moet kijken, is Florence de hemel….
‘Geheime plekken’ van Florence (Dan Brown)
Zeker! Wie een fan is van Dan Browns boeken, weet dankzij de Da Vinci Code vrij veel van Parijs. Op dezelfde manier als de Da Vinci Code waarschijnlijk miljoenen vliegtickets naar Parijs heeft verkocht, deed Dan Brown dat ook naar Florence met Inferno. Dit boek uit 2013 (verfilming 2016) speelt zich grotendeels af in Florence. Hieronder proberen we een aantal plekken uit te leggen aan de hand van Inferno; de geheime plekken van Florence!
Boboli tuinen en de Corridoio Vasariano
De Boboli tuinen liggen achter Palazzo Pitti. In het boek klimmen hoofdrolspeler Robert Langdon en Siena de muren van Istituto d’Arte om in de tuinen van Boboli te komen. Je kunt ook gewoon via de ingang naar binnen. De tuinen zijn groots en prachtig, liggen op een heuvel achter het Pitti paleis en waren ooit eigendom van de Medici familie. Je kunt hier een toegangskaartje kopen. Robert Langdon komt via de tuinen uit in de grotten van Buontalenti, waar je ook naar binnen kunt. Hij ontsnapt via een geheime deur die er ook te vinden is. Deze gang bestaat echt en is in 1564 ontworpen in opdracht van de De’ Medici familie om van Palazzo Pitti en Palazzo Vecchio te reizen. De 1 kilometer lange gang heet Corridoio Vasariano en je kunt hem gewoon spotten! Robert Langdon deed dit ook, zo ontsnapte hij via Ponte Vecchio naar Palazzo Vecchio aan zijn belagers. Palazzo Vecchio is ook gewoon te bezoeken. Koop van tevoren wel een kaartje!
Muurschildering van Vasari in Salone dei Cinquecento
In het boek en de film lopen Robert Langdon en Siena uit het paleis. De volgende scene speelt zich af in Salone dei Cinquecento oftewel zaal van de vijfhonderd. Dit was de volksvertegenwoordiging van Florence. Grote muurschilderingen van de schilder Giorgio Vasari zijn hier te zien. Op 1 van de muurschilderingen staat ‘cerca trova’ oftewel: zoekt en gij zult vinden. Wat dit precies betekent weet men nog steeds niet, historici zijn het er niet over eens.
Kerk van Dante
We gaan terug naar de bestseller van Dan Brown. De achtervolging gaat verder. Een smalle deur aan Via della Ninna laat het tweetal opnieuw ontsnappen. Er is een scene bij een kerk uit het jaar 1032, de middeleeuwen dus. Dit is het oude deel van Florence, ook zeker de moeite waard! Het is de kerk van Dante Alighieri uit de 13e eeuw. De schilder die beter bekend staat als Dante trouwde zijn vrouw hier.
Domplein en dodenmasker van Dante
Een andere scene speelt zich af op het domplein, bij de kathedraal van Florence dus. Dit wereldberoemde kathedraal is sowieso een bezoekje waard. Robert Langdon en Siena moeten in de film de kapel invluchten om het dodenmasker van Dante te onderzoeken. Deze is vandaag de dag nog steeds te zien in Palazzo Vecchio. Een dodenmasker was een masker dat werd gemaakt nadat een persoon overleed.
Andere must-see’s in Florence
Er zijn nog veel meer must-see’s in Florence. Kaartjes voor de musea kun je het beste online kopen zodat je de lange rijen kunt skippen.
Geschiedenis
In het jaar 59 voor Christus werd de stad gesticht door Julius Caesar onder de naam Florentia. Oorspronkelijk een militair Romeins kamp groeide het al snel uit tot een commercieel centrum. Hoewel het na de Romeinse periode slechts 1000 inwoners had, groeide het onder andere dankzij Karel de Grote en de Longobarden weer uit tot uiteindelijk in het jaar 1000 de hoofdstad van Toscane. Rivaal Pisa werd toen steeds minder belangrijk. Dat terwijl Florentijnse handelaren overal in Europa netwerken opzetten. Uiteindelijk groeide het uit tot de Florentijnse Republiek, dat meer dan 4 eeuwen duurden (1115 – 1531).
De De’ Medici familie
Bankiersfamilie De’ Medici regeerden de stad vanaf het jaar 1434 en maakten de stad een financieel centrum. Dat blijkt ook aan het feit dat veel munten nog de naam ‘Florence’ in zich hebben. Kijk naar de florijn (het Nederlandse geld voor de gulden) en de Hongaarse forint. De Medici beheersten de middeleeuwse handel en industrie en financierden zelfs huurlegers van bepaalde koningen. Verder huwden zij zichzelf ook in de Europese aristocratie en komen zelfs enkele pausen uit het Medici familie. Dit duurde tot het jaar 1737 toen de laatste Medici-telg met politieke macht stierf zonder kinderen achter te laten.
In 1 eeuw: Napoleon en hoofdstad van Italië
De komst van de Franse Republiek beëindigde de eeuwenlange Italiaanse overheersing en vanaf 1807 – 1815 regeerde Napoleon dan ook over de stad Florence. Hierna kwamen de Habsburgers voor een aantal decennia, in 1859 werden zij verdreven en hoorde Florence bij het Italiaanse Koninkrijk. Van 1865 – 1871 was het zelfs de hoofdstad van dit koninkrijk. Toen de kerkelijke staat in 1870 door Italiaanse troepen werd veroverd, werd Rome al snel de hoofdstad van dit nieuwe land.