De regio Toscane // Florence, Pisa, Lucca, Siena, wijn

Toscane is een prachtige regio in midden-Italië met de hoofdstad Florence. Andere grote steden in het gebied zijn Pisa, Lucca en Siena. Toscane staat verder bekend om de wijn die uit het gebied komt; de Chianti wijn wordt in het gebied gemaakt met de Sangiovese-druif. De regio heeft op het politieke wereldtoneel in de 14e, 15e en 16e eeuw een grote invloed gehad met de renaissance. Dankzij de De’ Medici familie steeg de regio tot grote hoogte. Bekende kunstenaars uit die tijd zijn Michelangelo, Machiavelli en Dante.

Florence

Florence is het middelpunt van de wereldwijde renaissance geweest. Het is tegenwoordig nog te zien door de vele mooie gebouwen in de stad en de kunstwerken in bijvoorbeeld het Uffizi museum. In het boek Inferno van Dan Brown is deze stad uitvoerig beschreven en het boek kun je eigenlijk als een gids zien.

Bekijk meer over Florence op onze speciale pagina over de stad Florence.

Pisa

Pisa staat natuurlijk bekend vanwege de scheve toren. Aan dit plein, Campo dei Miracoli, staat ernaast ook de dom van Pisa die zowel binnen als buiten rijkelijk is versierd. Koop hier kaartjes voor de toren van Pisa en het kathedraal. En het Baptiserium. Maar wil je een leuke stadswijk in Pisa bezoeken, dan is de oudste wijk van Pisa misschien iets: Sant’Antionio. Naast de rivier de Arno, staat het vol met oude kerken. Als je vanaf het treinstation naar het plein Campo dei Miracoli (waar ook ‘de scheve toren’ staat) reist, zal je langs deze wijk komen.

Lucca

De stad van 100 kerken en ook een van de rijkste steden in Italië. Lucca is volledig ommuurd en dat maakt Lucca erg leuk. Je kunt namelijk door het 4 kilometer lange fiets/voetpad dat bij de muur ligt van geweldige uitzichten genieten. Bij het treinstation van Lucca ligt kathedraal van St. Martin, ook een bezoekje waard. Ten slotte is de winkelstraat Il Fillungo een must-see! Niet per se vanwege de winkels maar ook vanwege de prachtige gebouwen! Een stadswandeling kun je hier boeken. Zo neemt iemand je mee door de straten van Lucca.

Siena

Een andere unieke stad is Siena. Het historisch centrum staat sinds 1995 op de werelderfgoedlijst van UNESCO en dat is meer dan verdiend. Een groot rondplein dat luistert naar de naam Piazza del Campo is dan ook echt het centrum van Siena. Sinds het jaar 1287 (!!) is het het toneel van de paardenraces van Siena: Palio. Op 2 juli en 16 augustus vinden hier de spectaculaire paardenraces plaats. Ook de klokkentoren (Torre del Mangia), het stadhuis (Palazzo Pubblico) staan aan het plein. Iets wat je echt niet mag overslaan is het kathedraal van Siena, Duomi di Siena! Binnenin ligt een grote verscheidenheid aan kunstschatten.

Chianti wijn uit Toscane

Als je Chianti zegt, dan zeg je Toscane. Deze wereldberoemde wijn wordt gemaakt van Pisa tot Arezzo; Chianti classico is een kleiner wijngebied tussen Florence, Siena en Arezzo. De wijn moet voor 70% bestaan uit de Sangiovese-druif. De naam komt van sanguis Jovis vandaan, latijn voor ‘bloed van Jupiter’.

Wijnproeverij

Er zijn een groot aantal wijnproeverijen die je in de omgeving kunt doen. De enige waar wij ervaring mee hebben is een bezoek aan Villa La Ripa, ten noordoosten van Arezzo. Deze prachtige renaissance villa staat sinds de 2e eeuw na Christus op dezelfde imposante heuvel. Het werd toen bewoond door Marco Peconio. Tegenwoordig woont er een neurochirurg welke de villa kocht zonder iets af te weten van wijn. Tegenwoordig is hij behalve neurochirurg ook wijnmaker met wijnen zoals Peconio (de eerste eigenaar van de villa), Psyco en Tiratari. De wijnproeverij is te boeken en kost zo’n €20 per persoon en je krijgt ook een tour door het huis. Bel wel even aan om de deuren te openen. Hieronder zie je de wijngaard van Villa Ripa.